Trafik Polisleri – Polis Haberleri

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Seyahat
  4. »
  5. ‘Furiosa’ Cli-Fi’nin Gücünü ve Sınırlarını Kristalleştiriyor

‘Furiosa’ Cli-Fi’nin Gücünü ve Sınırlarını Kristalleştiriyor

admin admin -
4 0

1979’un orijinalini açan başlık kartı Deli Max aksiyonu çok yakın bir geleceğe yerleştiriyor, yalnızca “birkaç yıl sonra” beliriyor. George Miller’ın kült aksiyon-gerilim filmi, uçurumun eşiğine gelen bir dünyanın keskinliğini yansıtıyor. Film, pek de kıyamet sonrası olmayan bir Avustralya’yı tasvir ediyor; burada yüksek oktanlı galoot çeteleri motosikletler ve güçlendirilmiş kaslı arabalarla yollarda geziniyor ve son ayaklı polis memuru olan Mel Gibson’ın Max Rockatanksy’sinden kaçmaya çalışıyor. Filmi tekrar ziyaret etmek son derece ödüllendirici; bunun nedeni yalnızca Miller’ın yönetmenliğinin cesareti, tuhaf mizahı ve coşkusu değil. Bu, modern dünyamızın tüm petrol ve plastik çerçevesini tehdit eden, potansiyel olarak tehlikeli yakıt kıtlığının olduğu bir dünyanın ortam gerilimlerini bir ölçüde yansıtıyor.

Miller bu dönemi özel bir sevgiyle anmıyor. 70’lerin ortalarında Melbourne’deki tüm benzin istasyonlarının kapatıldığını hatırlıyor. Bir tanesine sakla. Ruh hali kötüydü. Gerginlik yoğundu. Miller şöyle diyor: “Bu çok huzurlu ve iyi huylu şehirde ilk silah sesinin duyulması yalnızca 10 gün sürdü.” Birisi yakıt almak için şehir bloklarında oluşan uzun kuyruğun önüne geçti. Eğer bu sadece 10 günde gerçekleşebilseydi, 100 günde ne olurdu?’

Yeni dahil beş filmde Furiosa: Bir Mad Max DestanıMiller’in franchise’ı bu düşüşü takip ediyor. Orijinal resimde dünya hâlâ oldukça sağlamdır. Lokantalar, hastaneler ve mutlu aileler var. Hatta insanlar az çok normal giyiniyorlar. Biraz bizim dünyamıza benzeyebilir: Çöken ama henüz tamamen çökmemiş bir dünya. 1982 yılına gelindiğinde Çılgın Maksimum 2 (ABD’de şu şekilde piyasaya sürüldü: Yol Savaşçısı), hızlanan kaynak savaşı, nükleer çatışma ve çevre katliamı dönemi nedeniyle uygarlığın tüm kalıntıları yok oldu. İnsanlık, tüylere ve tozlu derilere bürünmüş klanlar ve başıboş gruplar halinde hayatta kalıyor.

1985’lere gelindiğinde Mad Max: Thunderdome’un ÖtesindeUygarlık ticaret için takasa, metan için domuz pisliği toplamaya ve gladyatör dövüşleri yoluyla anlaşmazlıkların çözümüne dayanır. 2015’in büyük hit olan uzun aralıklı devam filminde, Mad Max: Öfke Yolu (Rockatanksy’yi yeniden şekillendiren ve Tom Hardy’yi öne çıkaran), işler neredeyse karikatürize edecek kadar kötüydü: Doğurgan kadınlar tanker kamyonlarıyla uçsuz bucaksız çorak arazilerden geçiriliyordu, tatlı suya erişim, iskelet yarı maskeli zalim diktatörler tarafından istifleniyordu ve tüm insanlık sanki çılgına dönmüş, boğucu bir delilik halinde var olmak. Eğer ilk film hız ve güç fetişine karşı, onlardan vazgeçmeye gücü yetmeyen bir gezegenden değerli zenginliklerin aşırı derecede çıkarılmasına karşı bir uyarıysa, yeni filmler şimdiki kadar ileri görüşlü değil: sado-komik vizyonlar. kendi çıldırtıcı, kaynak sıkıntısı çeken dünyamız.

Çılgın Max Filmler yol gösterici bir tutarsızlık tarafından yönlendirilir. Araba kültürüne, kaynak kıtlığına ve ne kadar elektrikli araç satın alırsak alalım, dünyamızı kendi yok oluşuna sürükleyebilecek şeylere dair bir eleştiri sunuyorlar. Issız çorak arazilerdeki deniz canlıları otomobilleri, motosikletleri, motorları ve özellikle de benzini fetiş nesneleri olarak yüceltiyor. Ama aynı zamanda filmlerin zevkleri de aynı coşkunun suçlusu. Heyecan, yüksek oktanlı yarışlardan, tehlikeli otomobil manevralarından, vücut parçalayan kazalardan ve tüm bunlardan kaynaklanıyor. vroom-vroom Hepsinden. Bizden savaşın şiddetinden ve cesaretinden heyecan duymamızı isteyen, bir yandan da “Bu aslında gerçekten berbat, biliyorsun.” diye mırıldanan savaş filmleri gibiler. ham petrolle çalışan makinelere dair patolojik takıntı. Aksine, kıyamet ortamı yalnızca daha fazla düşüşe dair fanteziler sunuyor.

“İklim krizi ve korkunç iklim eşitsizlikleri, gerçekten üstesinden gelmeye çalıştığımız şeyler. Bu filmler, bu krize uyum sağlama konusundaki kolektif beceriksizliğimize değiniyor.’

Hunter Vaughan, Cambridge Üniversitesi’nde çevre medyası uzmanı

Belki de “Domuz Katili”, “Rictus Erectus” ve “Pissboy” adlı karakterlerin yer aldığı filmleri fazla ciddiye almak bir hatadır. Ama Deli Max fotoğraflar, çoğunlukla eko-kurgu veya “iklim kurgusu” olarak anılan, kıyamet sonrası, görünüşte çevreci (veya en azından çevresel açıdan sempatik) eğlence türünü destekleyen daha derin bir saçmalığın altını çiziyor. Cambridge Üniversitesi’nden çevre medyası uzmanı Hunter Vaughan, “ve garip iklim eşitsizlikleri, gerçekten üstesinden gelmeye çalıştığımız şeyler” diyor. “Bu filmler, bu krize uyum sağlama konusundaki kolektif beceriksizliğimize değiniyor.”

Vaughan’ın yazarı Hollywood’un En Kirli Sırrı: Filmlerin Gizli Çevresel Maliyeti. Metni, Hollywood’un ilk dönemlerinden günümüze kadar film endüstrisinin çevresel etkisini analiz ediyor. Sektörün doğası gereği (ve yıkıcı bir şekilde) kaynağa bağımlı olduğunu anlayan kendisi, “çevreci filmler” fikrini biraz saçmalık olarak görmeye başladı. “Bunun gibi filmler Deli Max Ve avatar” diye açıklıyor, “sadece Hollywood’un her zaman yaptığını yapıyoruz; koreograflanmış şiddete ve gösterinin baştan çıkarıcılığına dayanıyorlar. Ancak bir tür çevreci mesaja sahip gibi görünerek bunu bir dereceye kadar telafi edebiliyorlar.’

Bir tür olarak “iklim kurgu” kavramı biraz kaygı verici bir şeyi akla getiriyor: Erken dönem iklim kurgularının iyi niyetli benzetmelerinin artık türün taleplerine boyun eğdiği. Denis Villeneuve’ünkini alın Kumdan tepe resimler. Gişe rekorları kıran sinemanın pahalı parçaları kadar yetkin olmalarına rağmen, romanın ekolojik kaygılarıyla pek ilgilenmiyorlar. Yazar Frank Herbert başlangıçta bazı yerli uygarlıkların en zorlu ortamlarda bile uyum içinde yaşayabilme konusundaki tarihsel yeteneklerinden ilham almıştı; bu asil bir fikir, Hollywood versiyonunda, yıldızlararası cihad ve Dünya Savaşı’nın katıksız gösterişi etrafındaki belirsiz fikirlerin arkasında ikinci planda kalıyor. işlemler. Aynı şekilde, Deli MaxFilmler kendi genel dillerini geliştirdikçe, orijinal uyarı sireni biraz azaldı. Çöken dünya artık sadece (çılgınca eğlenceli) aksiyon sahnelerinin ortaya çıktığı bir tuvalden ibaret.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir